Risico voeten

Diabetes


Wat is diabetes mellitus?

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, houdt uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht, omdat uw lichaam te weinig insuline heeft. Insuline is een hormoon die de bloedsuikerspiegel regelt.

Hoe langer u diabetes heeft, hoe groter de kans is dat er problemen optreden, waaronder in uw voeten. Veel voorkomende voetproblemen bij suikerziekte zijn:

 

  • Droge voeten of kloofjes
  • Vermindert gevoel of geen gevoel in uw voeten
  • Extreme gevoeligheid in uw voeten.
  • Verminderde wondgenezing


Een medisch pedicure staat digitaal in contact met uw behandelend podotherapeut. Door de lijntjes kort te houden zorgen we er samen voor dat het ontstaan van wonden zo klein mogelijk blijft.

Naast voetbehandelingen geeft de pedicure ook advies over hoe u het beste uw voeten verzorgt en welke schoenen u het beste kunt dragen.

 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

 

Wanneer u diabetes heeft en in aanmerking komt voor medisch noodzakelijke voetzorg, vergoed vanuit de basisverzekering, worden uw behandelingen bij de pedicure vergoed. U hoeft dan niets te betalen voor uw (medisch noodzakelijke) behandelingen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet u eerst een podotherapeut bezoeken. De huisarts wijst u hiervoor door.

De podotherapeut stelt tijdens het onderzoek een persoonlijk behandelplan voor u op met uw zorgprofiel, de voetzorg waarvoor u in aanmerking komt en het aantal pedicurebehandelingen. Deze pedicurebehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hier hoeft u niets voor te betalen.

 

Volledige voetverzorging als aanvulling op uw behandeltraject

 

Wanneer u zorg uit de basisverzekering ontvangt, is deze zorg beperkt tot alleen de risicoplekken (met betrekking tot het voorkomen van een wond). Het gaat dus niet om een totale voetbehandeling. Ik begrijp dat het voor u makkelijk en fijn is om wel een totale voetbehandeling te krijgen, waarbij bijvoorbeeld uw nagels worden geknipt. Uiteraard is dit mogelijk als u dit graag wilt. De kosten hiervan betaalt u zelf. Vaak gaat dit om een eigen bijdrage van ongeveer €5,00.



Wat kunt u zelf doen?

 

Door problemen aan de bloedvaten hebben mensen met diabetes vaak een verminderd of geen gevoel in de voeten. Doordat u weinig gevoel heeft, merkt u wondjes minder snel of niet op. Door de diabetes genezen wonden slechter. Het is dus van belang dat wonden worden voorkomen! Een goede voetverzorging is daarom erg belangrijk. Hieronder vindt u tips om uw voeten in een zo een goed mogelijke conditie te houden.

 

  • Inspecteer uw voeten dagelijks op rode plekjes, blaren, kloven of wonden. Een wond hoort binnen 7 dagen te genezen. Gebeurt dit niet? Of is de doorbloeding in uw benen minder, zijn er tekenen van een infectie, is de wond diep is of wordt de wond met de dag groter? Neem dan direct contact op met uw huisarts of podotherapeut.
  • Was uw voeten zonder zeep of met een milde zeep. Zo voorkomt u dat de huid uitdroogt. Droog uw voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen.
  • Smeer uw voeten iedere avond in met crème (zoals Noordkroon voetcrème, geschikt voor diabetes) om uitdroging van de huid te voorkomen. Smeer niet tussen de tenen omdat de huid tussen de tenen snel week kan worden.
  • Neem nooit een voetenbadje! Ook geen voetenbadje met Biotex of Soda als u wonden of ontstekingen heeft. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wonden en infecties! U kunt dan beter met lauw water spoelen via bijvoorbeeld de douchekop. 
  • Omdat mensen met diabetes extra voorzichtig moeten zijn met hun voeten, is het verstandig eelt, likdoorns en moeilijk te knippen nagels niet zelf te verzorgen. U kunt hiervoor beter een afspraak maken met een (medisch) pedicure.
  • Als u goede schoenen draagt, heeft u minder kans op voetproblemen. Vindt u het ook moeilijk om de juiste schoenen te vinden? Laat u adviseren door uw medisch pedicure of ga eens langs de podotherapeut.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan.
  • Voeten worden vaak groter en breder naarmate u ouder wordt: laat daarom altijd uw voetmaat opmeten! Pas altijd beide schoenen aan in de winkel, het is normaal dat de ene voet langer is dan de ander.
  • Schud uw schoenen goed uit voor u ze aantrekt om te kijken of er geen steentjes inzitten. Dit voorkomt dat u wondjes oploopt.
  • Loop nooit op blote voeten of alleen op sokken. Draag binnenshuis altijd schoenen of pantoffels (met een sluiting zoals veters of klittenband) ter bescherming van uw voeten. De zool van een schoen of pantoffel beschermt uw voeten tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes en glas en tegen viezigheid op de grond.
  • ik raad het dragen van teenslippers af. Door slippers kunnen drukplekken en blaren tussen de tenen ontstaan, met mogelijke wonden tot gevolg.
  • Draag geen sokken of kousen met dikke naden. Deze kunnen voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken verkrijgbaar.
  • Als u kiest voor witte sokken, ziet u sneller bloed aan uw sok zitten dan wanneer u zwarte sokken draagt.
  • Draag bij voorkeur geen panty’s, deze kunnen wrijving veroorzaken en beschermen uw huid niet.

 

Reuma

 

Met reuma naar de pedicure

Heeft u reuma? Dan heeft u misschien kwetsbare en gevoelige voeten. De juiste voetzorg kan het ontstaan van voetklachten bij reuma vertragen en pijn verlichten. Het is daarom belangrijk om zelf goed voor uw voeten te zorgen en regelmatig te laten behandelen door een medisch pedicure. Zo houden we samen de kwaliteit van uw leven in stand, of verbeteren we deze.

Wat doet reuma met uw voet?


Meer dan 70% van de mensen met reuma krijgt voetklachten. Wanneer de voeten door reuma zijn aangedaan, heeft u vooral problemen met het staan en lopen. Dit kan u in het dagelijks leven enorm beperken; even naar de supermarkt of op bezoek gaan bij iemand kan erg lastig zijn als u niet goed kunt lopen, of met veel pijn loopt.

 

Er zijn vele vormen van reuma en elke vorm geeft specifieke klachten. Veel voorkomende voetklachten bij de meeste vormen van reuma zijn:

  • Standsveranderingen
  • Vergroeiingen
  • Knobbels onder uw voetzool
  • Eelt
  • Likdoorns
  • Dunne huid
  • Snel ontstekende wondjes
  • Hamertenen en klauwtenen
  • Brokkelige nagels en verdikte nagels
  • Ingroeiende nagels
  • Eeltvorming onder de nagels
  • Verkleuring van de nagels

Voetzorg door de pedicure bij reuma

Reuma behandeling bij de pedicure

Voetzorg door de medisch pedicure bij mensen met reuma kan o.a. bestaan uit het behandelen van drukplekken, likdoorns, eelt en nagelproblemen. Onze medisch pedicures hebben veel kennis over uw reumatische aandoening en weten precies hoe ze u kunnen helpen en waar ze op moet letten.

Onze medisch pedicures beschikken over drukregulerende technieken, waarbij ze bijvoorbeeld een drukplek, wondje of likdoorn op uw voet of tussen uw tenen drukvrij kunnen maken. De plek wordt dan ontlast waardoor u minder pijn voelt. De medisch pedicure kan hier o.a. een orthese (siliconen hulpmiddel) of vilt voor gebruiken.


Soms is het door de vergroeiingen en stijfheid lastig om uw voeten zelf te verzorgen. Een medische pedicure is opgeleid om uw voeten te behandelen. Een pedicure kan naast de voetbehandeling ook advies geven over voetverzorging of welke schoenen u het beste kan dragen. Mocht het nodig zijn, dan kan de medisch pedicure u doorverwijzen naar een volgende discipline.

Vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering

 

Bij sommige zorgverzekeraars kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten die dekking biedt voor voetzorg bij een medisch pedicure. Hoeveel een aanvullende zorgverzekering vergoedt voor pedicurezorg verschilt per verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 100% van de kosten, terwijl u bij anderen een deel zelf moet betalen. Als u geen aanvullende zorgverzekering heeft, wordt uw voetzorg bij de medisch pedicure niet vergoed en dient u dit zelf te betalen.

 

Medisch noodzakelijke voetzorg

Wanneer u reuma heeft en in aanmerking komt voor medisch noodzakelijke voetzorg, vergoed vanuit de basisverzekering, worden uw behandelingen gericht op het voorkomen van wonden bij de pedicure volledig vergoed. Om hier in aanmerking voor te komen, moet u eerst een podotherapeut bezoeken. De huisarts wijst u hiervoor door.

 

Wat kunt u zelf doen?


U kunt de volgende adviezen opvolgen om uw voeten in zo een goed mogelijke conditie te houden:

 

  • Blijf in beweging en doe dagelijks enkele oefeningen om uw gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Denk hierbij aan voetoefeningen, maar ook fietsen of wandelen zijn goede activiteiten.
  • Draag naadloze sokken van wol of katoen.
  • Droog uw voeten altijd goed af na het douchen of baden, ook tussen uw tenen. Het is handig om hiervoor een dunne doek te gebruiken.
  • Neem een kort warm voetbad wanneer u last heeft van uw voetgewrichten. (Maar nooit bij een beschadigde huid of wondjes!)
  • Maak een afspraak bij de podotherapeut. Een podotherapeut kan op maat gemaakte zolen vervaardigen om de stand van uw voeten te corrigeren, drukplekken te verminderen en uw loopcomfort te verbeteren
  • Draag goede schoenen. Om drukplekken te voorkomen is het belangrijk om stevige en goed passende schoenen te dragen. Vindt u het ook moeilijk om de juiste schoenen te vinden? Laat u adviseren door uw medisch pedicure of podotherapeut.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan.
  • Voeten worden vaak groter en breder naarmate u ouder wordt: laat daarom altijd uw voetmaat opmeten! Pas altijd beide schoenen aan in de winkel, het is normaal dat de ene voet langer is dan de ander.
  • Schud uw schoenen goed uit voor u ze aantrekt om te kijken of er geen steentjes inzitten. Dit voorkomt dat u wondjes oploopt.
  • Loop nooit op blote voeten of alleen op sokken. Draag binnenshuis altijd schoenen of pantoffels (met een sluiting zoals klittenband) ter bescherming van uw voeten. De zool van een schoen of pantoffel beschermt uw voeten tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes en glas en tegen viezigheid op de grond.
  • Wij raden het dragen van teenslippers af. Door slippers kunnen drukplekken en blaren tussen de tenen ontstaan, met mogelijke wonden tot gevolg.
  • Draag geen sokken of kousen met dikke naden. Deze kunnen voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken verkrijgbaar.
  • Draag bij voorkeur geen panty’s, deze kunnen wrijving veroorzaken en beschermen uw huid niet.

 

Overige risicovoet

Overige risicovoeten

 

Onder de risicovoet valt niet alleen de diabetische en reumatische voet. Ook de oudere voet, verwaarloosde voet, spastische voet en oncologische voet hebben een verhoogd risico op complicaties.  

 

De oudere (geriatrische) voet

De voet verandert veel naarmate u ouder wordt. De voeten nemen af in functionaliteit, maar ook in vitaliteit. Zo kunnen er standsafwijkingen optreden en kan het vetweefsel verdwijnen waardoor de huid onder de voet erg dun wordt. Door verminderde mobiliteit wordt het steeds moeilijker om uw voeten zelf te behandelen. Daarnaast wordt de zelfzorg risicovoller bij bepaald medicijngebruik zoals bloedverdunners. Tevens kan medicatie bijwerkingen geven op de huid en nagels van de voeten of wondgenezing vertragen.   

 

De verwaarloosde voet

Bij een verwaarloosde voet is er langdurig geen of te weinig aandacht geschonken aan de verzorging van de huid en nagels. Verwaarlozing komt voor bij alle leeftijdsklassen. Langdurige verwaarlozing kan leiden tot: 

 

  • Overmatige eeltvorming met pijnlijke kloven of likdoorns tot gevolg 
  • Lange nagels die kunnen leiden tot ramshoornagels of ingegroeide nagels  
  • Schimmelinfecties 
  • Wondjes en ontstekingen 

 

De spastische voet

Een spastische voet kan bij verschillende ziektebeelden ontstaan, bijvoorbeeld door een beroerte, een dwarslaesie of een ziekte van het centrale zenuwstelsel zoals Multiple sclerose. Een neurologische aandoening kan leiden tot een eenzijdige maar ook tweezijdige verlamming. Wanneer de bloedsomloop in de benen verminderd is kan er vochtophoping ontstaan waardoor men te strak in de schoenen komt te zitten. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk wondjes die niet worden gevoeld. Een infectie kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Frequente en adequate voetzorg is voor deze groep dus van groot belang.  

 

De oncologische voet

Mensen die behandeld worden voor kanker kunnen geconfronteerd worden met voetproblemen. Door de behandeling kan de weerstand verslechteren waardoor er lichamelijke complicaties kunnen optreden, zo ook aan de voeten. Bepaalde soort chemotherapieën of doelgericht therapieën veroorzaken schade aan de bloedvaatjes in de huid van de handen en voeten. Dit geeft een ontstekingsreactie met huidveranderingen tot gevolg. Deze aandoening wordt het hand -en voetsyndroom genoemd. Daarnaast kan een behandeling tegen kanker blijvende zenuwschade veroorzaken, ook wel neuropathie. Dit geeft een branderig en tintelend gevoel en kan leiden tot gevoelloosheid in de tenen of voeten.  

 

Een medisch pedicure herkent de specifieke symptomen en is gespecialiseerd in het behandelen van huid en nagelaandoeningen. Tevens rapporteert zij haar bevindingen met uw behandelend specialist. Dit gebeurt alleen met toestemming van de cliënt. 

Veel voorkomende verschijnselen bij een oncologische voet zijn: 

  • Droge, schilferige huid  
  • Verkleuring van de huid 
  • Gevoelige en jeukende huid 
  • Brokkelige of loslatende nagels 
  • Kleurveranderingen van de nagels 
  • Horizontale strepen of deuken in de nagels 
  • Ontstekingen van de huid of nagelwal/nagelriem 
  • Blaren  
  • Overgevoeligheid 

Vergoedingen

Vergoedingen (medisch) pedicure

Niet alle behandelingen die de medisch pedicure uitvoert worden door de zorgverzekeraars vergoedt. Voetzorg Denies leg u graag uit wat er vanuit de basisverzekering en vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed. Voor de hoogte van de vergoeding adviseerd Voetzorg Denies u altijd te kijken in uw polis, en contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar of bekijk het  vergoedingenoverzicht van dit jaar.

 

Pedicure zorg vanuit de basisverzekering

 

Niet alle behandelingen die de medisch pedicure uitvoert worden door de zorgverzekeraars vergoedt. Vanuit de basisverzekering heeft u alleen recht op vergoeding van medische voetzorg door de pedicure als u een chronische ziekte heeft en een verhoogde kans op voetwonden heeft. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u eerst een podotherapeut bezoeken. De huisarts kan u doorverwijzen naar de podotherapeut.


De podotherapeut stelt na een uitgebreid onderzoek een zorgprofiel en een persoonlijk behandeltraject vast waaruit blijkt of u medisch noodzakelijke voetzorg nodig heeft of niet. Alleen als u medisch noodzakelijke voetzorg nodig heeft, heeft u recht op vergoeding vanuit de basisverzekering en hoeft u de behandelingen bij de medisch pedicure, gericht op het voorkomen van wonden, niet te betalen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de Sims classificatie en het zorgprofiel.

De podotherapeut stelt jaarlijks een persoonlijk behandelplan samen. Hierin staan, naast de podotherapeutische zorg, ook de voetbehandelingen door een medisch pedicure in.

Volledige voetverzorging als aanvulling op uw behandeltraject


Wanneer u zorg uit de basisverzekering ontvangt, is deze zorg beperkt tot alleen de risicoplekken (met betrekking tot het voorkomen van een wond). Het gaat dus niet om een totale voetbehandeling. We begrijpen dat het voor u makkelijk en fijn is om wel een totale voetbehandeling te krijgen, waarbij bijvoorbeeld uw nagels worden geknipt. Uiteraard is dit mogelijk als u dit graag wilt. De kosten hiervan betaalt u zelf. Meestal gaat dit om een eigen bijdrage van ongeveer €5,00.

 

Pedicure zorg vanuit de aanvullende verzekering

Het kan zijn dat u voetklachten heeft als gevolg van medische
oorzaken, zoals reuma of een dwarslaesie. U heeft dan niet altijd
risico op het ontstaan van wonden. Als u geen risico loopt op
het ontstaan van wonden dan valt uw voetzorg bij een medisch
pedicure niet onder de basisverzekering. Wel kunt u bij veel
zorgverzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten voor
voetzorg door een medisch pedicure. Vraag hiernaar bij uw
zorgverzekeraar. Als u geen aanvullende zorgverzekering heeft,
moet u de voetzorg bij de medisch pedicure zelf betalen.

 

De exacte vergoeding bij een aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 100% van de kosten, terwijl u bij anderen zorgverzekeraars een deel zelf moet betalen. De zorgverzekeraar vergoedt dan bijvoorbeeld 75% van de zorgkosten, met een maximumaantal pedicurebehandelingen. Voor de hoogte van uw vergoeding adviseren wij u altijd te kijken in uw polis of contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

 

Verklaring medisch specialist nodig

Om voor de vergoeding van de medisch pedicure in aanmerking te komen heeft u vaak een verklaring nodig van uw huisarts of medisch specialist. Deze verklaring is een soort verwijzing waarin staat om welke voetaandoening het gaat. Uw huisarts kan dit voor u regelen.

 

 

Controleer uw verzekering goed

Bezoekt u ook een podotherapeut? Om niet onverwachts toch voor eigen kosten te staan, is belangrijk om te checken of de vergoeding die u ontvangt voor de medisch pedicure en de vergoeding die u ontvangt voor de podotherapeutische zorg uit hetzelfde “potje” komen, of uit verschillende. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Kijk hiervoor goed in uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Klik hier voor het vergoedingen overzicht 2024