Orthesiologie

 

Een orthese is een teenstukje van siliconenmateriaal wat op maat gemaakt wordt voor één of meerdere tenen. Een orthese kan bescherming geven, correctie bieden, preventief zijn en verergering van de klacht voorkomen. Het wordt gebruikt bij het tijdelijk of blijvend ontlasten van tenen of aangrenzende voetgedeelten bij verhoogde druk of bij een afwijkende voetstand.  Een orthese kan in een gewone schoen gedragen worden (mits de schoen ruim genoeg). Door het dragen van kousen of sokken blijft de orthese  beter op zijn plaats zitten.

 

De orthese wordt direct op de voet gevormd, hierdoor is een perfecte pasvorm gewaarborgd. Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant.

 

In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken!

 

Behandeling
Na het uitharden kom ik bij u terug en wordt de orthese mechanisch afgewerkt en wordt de orthese gecontroleerd als u op de voetspiegel staat, voor de exacte en juiste pasvorm. Na de behandeling krijgt u schriftelijke informatie van mij mee hoe u de orthese moet gebruiken, schoonmaken en bewaren.