De reumatische voet
Voetklachten bij reuma
Heeft u reuma? Dan heeft u misschien kwetsbare en gevoelige voeten. De juiste voetzorg kan het ontstaan van voetklachten bij reuma vertragen en pijn verlichten. Het is daarom belangrijk om zelf goed voor uw voeten te zorgen en regelmatig te laten behandelen door de medisch pedicure.
Meer dan 70% van de mensen met reuma krijgt voetklachten. Wanneer de voeten door reuma zijn aangedaan, heeft u vooral problemen met het staan en lopen. Dit kan u in het dagelijks leven enorm beperken; even naar de supermarkt of op bezoek gaan bij iemand kan erg lastig zijn als u niet goed kunt lopen, of met veel pijn loopt.
Er zijn vele vormen van reuma en elke vorm geeft specifieke klachten.
Veel voorkomende voetklachten bij de meeste vormen van reuma zijn:
-
Standsveranderingen
-
Vergroeiingen
-
Knobbels onder uw voetzool
-
Eelt
-
Likdoorns
-
Dunne huid
-
Snel ontstekende wondjes
-
Hamertenen en klauwtenen
-
Brokkelige nagels en verdikte nagels
-
Ingroeiende nagels
-
Eeltvorming onder de nagels
-
Verkleuring van de nagels
Reuma behandeling bij de pedicure
Voetzorg door de medisch pedicure bij mensen met reuma kan o.a. bestaan uit het behandelen van drukplekken, likdoorns, eelt en nagelproblemen. De medisch pedicure heeft kennis over reumatische aandoeningen en weet hoe ze u kunt helpen en waar ze op moet letten.
De medisch pedicure beschikt over drukregulerende technieken, waarbij ze bijvoorbeeld een drukplek, wondje of likdoorn op uw voet of tussen uw tenen drukvrij kan maken. De plek wordt dan ontlast waardoor u minder pijn voelt.
De medisch pedicure kan hier o.a. een orthese (siliconen hulpmiddel) of vilt voor gebruiken.
Soms is het door de vergroeiingen en stijfheid lastig om uw voeten zelf te verzorgen. Een medische pedicure is opgeleid om uw voeten te behandelen. Een pedicure kan naast de voetbehandeling ook advies geven over voetverzorging of welke schoenen u het beste kan dragen. Mocht het nodig zijn, dan kan de medisch pedicure u doorverwijzen naar een volgende discipline.
Vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering
Bij sommige zorgverzekeraars kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten die dekking biedt voor voetzorg bij een medisch pedicure. Hoeveel een aanvullende zorgverzekering vergoedt voor pedicurezorg verschilt per verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 100% van de kosten, terwijl u bij anderen een deel zelf moet betalen. Als u geen aanvullende zorgverzekering heeft, wordt uw voetzorg bij de medisch pedicure niet vergoed en dient u dit zelf te betalen.
Medisch noodzakelijke voetzorg
Wanneer u reuma heeft en in aanmerking komt voor medisch noodzakelijke voetzorg, vergoed vanuit de basisverzekering, worden uw behandelingen gericht op het voorkomen van wonden bij de pedicure volledig vergoed. Om hier in aanmerking voor te komen, moet u eerst een podotherapeut bezoeken. De huisarts wijst u hiervoor door.
Wanneer u naar mij bent verwezen door de podotherapeut, heeft u recht op zorg vanuit de basisverzekering.
Deze zorg is beperkt tot alleen de risicoplekken (met betrekking tot het voorkomen van een wond). Dit is gescreend en bepaald door uw podotherapeut. Dit betekend dat alleen het medisch noodzakelijke wordt behandeld.
Het gaat dus niet om een complete pedicure behandeling.
Voetzorg Denies begrijpt dat het voor u fijn is om wel een volledige pedicurebehandeling te krijgen,
Uiteraard is dit mogelijk. De kosten hiervan (meerprijs) betaalt u zelf.
Dit bedrag is afhankelijk van de podotherapeut, en varieert tussen de €3,10 en €11,00 .
Wat kunt u zelf doen?
U kunt de volgende adviezen opvolgen om uw voeten in zo een goed mogelijke conditie te houden:
-
Blijf in beweging en doe dagelijks enkele oefeningen om uw gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Denk hierbij aan voetoefeningen, maar ook fietsen of wandelen zijn goede activiteiten.
-
Draag naadloze sokken van wol of katoen.
-
Droog uw voeten altijd goed af na het douchen of baden, ook tussen uw tenen. Het is handig om hiervoor een dunne doek te gebruiken.
-
Neem een kort warm voetbad wanneer u last heeft van uw voetgewrichten. (Maar nooit bij een beschadigde huid of wondjes!)
-
Maak een afspraak bij de podotherapeut. Een podotherapeut kan op maat gemaakte zolen vervaardigen om de stand van uw voeten te corrigeren, drukplekken te verminderen en uw loopcomfort te verbeteren.
-
Draag goede schoenen. Om drukplekken te voorkomen is het belangrijk om stevige en goed passende schoenen te dragen. Vindt u het ook moeilijk om de juiste schoenen te vinden? Laat u adviseren door uw medisch pedicure of podotherapeut.
-
Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan.
-
Voeten worden vaak groter en breder naarmate u ouder wordt: laat daarom altijd uw voetmaat opmeten! Pas altijd beide schoenen aan in de winkel, het is normaal dat de ene voet langer is dan de ander.
-
Schud uw schoenen goed uit voor u ze aantrekt om te kijken of er geen steentjes inzitten. Dit voorkomt dat u wondjes oploopt.
-
Loop nooit op blote voeten of alleen op sokken. Draag binnenshuis altijd schoenen of pantoffels (met een sluiting zoals klittenband) ter bescherming van uw voeten. De zool van een schoen of pantoffel beschermt uw voeten tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes en glas en tegen viezigheid op de grond.
-
Wij raden het dragen van teenslippers af. Door slippers kunnen drukplekken en blaren tussen de tenen ontstaan, met mogelijke wonden tot gevolg.
-
Draag geen sokken of kousen met dikke naden. Deze kunnen voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken verkrijgbaar.
-
Draag bij voorkeur geen panty’s, deze kunnen wrijving veroorzaken en beschermen uw huid niet.